keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Suomi puhtaaksi

Luontokerho osallistui Suomi puhtaaksi -tempaukseen. Lähdimme liikkeelle koulun pihasta ja matkalla Vaahteratalolle keräsimme roskia. Perillä Vaahteratalon pihassa kaivoimme esiin viime syksyn jätetutkimuksemme. Löysimme maasta melkein kaikki syksyllä hautaamamme roskat. Ne eivät olleet muuttuneet juuri lainkaan talven aikana. Ainoastaan banaaninkuoret ja servetti ym. paperijätteet olivat hävinneet. Siis maatuneet. Päättelimme, että luontoon jätetyt roskat eivät häviä itsekseen, vaan maatumattomat roskat säilyvät todella kauan aikaa.

Jätteet syksyllä ennen maahan hautaamista.
Kuvat: Taru
Jätteet keväällä. Vain banaaninkuoret,
paperipussi ja kissanruokatölkin etiketti
 olivat maatuneet.










Tutkijat

Löysimme mullasta myös kastemadon ja paljon juuria. Pihassa kasvoi todella paljon vuohenputkia. Maistelimme sen lehtiä. Ja myös voikukanlehtiä.

Viime syksynä teimme linnunpönttöjä ja laitoimme niitä pihan puihin. Yksi pönttö oli mennyt talven aikana hieman vinoon, mutta jostain syystä se näytti miellyttävän eniten sinitiaista. Puun rungosta löysimme hyppyhämähäkin piilottelemasta.

Syksyllä istuttamistamme kukkasipuleista oli putkahtanut esiin jo narsisseja. Pihassa kukkivat myös valko- ja sinivuokot sekä kevätesikot.
Laitoimme myös perhosille oman "ravintolan". (Ohje löytyy tämän blogin sivulta "Pikku tehtäviä, askartelua ja muuta kivaa".) Oli todella kaunis, aurinkoinen ja lämmin kevätpäivä. Pian on kesä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti